51-годишният Васко Колев от Първомай се призна днес за виновен в убийството на своя приятел Димитър Митов, предаде репортер на Агенция "Фокус".  Трагедията се разигра на 24 януари тази година в първомайския квартал "Любеново".

Колев и 33-годишният Димитър употребили сериозно количество алкохол, след което се скарали на тема кой по-добре се грижи за децата си. В един момент обвиняемият нарекъл приятеля си "сводник", заради което получил два юмрука в лицето. След това Колев посегнал към ножа и пробол Димитър в ръката, а освен това му нанесъл и прободно-порезна рана в областта на корема. Осъзнал какво е сторил, 51-годишният мъж откарал пострадалия в болницата, но на следващия ден той починал от нараняванията.

"Признавам се за виновен! Какви свидетели? Свидетел бях само аз! Скарахме се и стана белята. Късно е вече за съжаление. Не мога да го върна. Чакам присъдата и да ми дадат един ковчег и да се свършва", заяви обвиняемият в съдебната зала.

Той е осъждан за кражби, а пред съдията призна, че не може да чете и да пише. Занимавал се е с гледане на животни.

За деянието му законът предвиждаше наказание от 10 до 20 години. Адвокатът на пострадалите роднини поиска максималния срок, изтъквайки, че Васко Колев е лице с висока обществена опасност, а разкаянието му в съда било формално, защото на извършителят му "било все тая".

В крайна сметка съдия Нина Кузманова осъди Колев на 18 години лишаване от свобода. От наказанието се приспада една трета заради признаването на вина и съкратената процедура и така Колев ще лежи в затвора 12 години при първоначално строг режим.