Национално представените работодателски организации у нас ще оспорят в ЕК и в Международната организация по труда приетата от парламента формула за определяне на минималната работна заплата в размер на 50% от брутната за страната от 2024 г. Това съобщи на пресконференция във Варна Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Той припомни, че решението за промяна в Кодекса на труда е било одобрено от депутатите в сряда.

"То противоречи на Конвенцията на МОТ и на европейската директива, защото тя дава критерии за договаряне на МРЗ между социалните партньори. У нас парламентът иззе функциите на Тристранния съвет и на Министерски съвет, оставаше да изземе и тези на църквата и семейството. Депутатите бяха подведени от синдикатите и тласкани от предизборен популизъм взеха това грешно решение, което е вредно за хората и ще забави икономическия растеж“, категоричен бе Велев.

Той коментира, че борбата е за високи средни, а не минимални заплати. Според него, с това решение на практика в някои дейности всички ще получават еднакви възнаграждения, независимо от приноса си, което е в полза на мързеливите и неквалифицираните. 

Васил Велев каза още,  минималната заплата трябва да се договаря от социалните партньори и нивото й да е различно за отделните икономически дейности, където разликата в средните заплати достига 4 пъти.

Според Велев в Европа съотношението между средна и минимална заплата сега е 43%, а в големи икономики като Китай и САЩ е значително по-ниско.

"В ЕС няма подобен прецедент – парламентът да определя минималната работна заплата. Ефектът от това ще е наливане на масло в инфлационната спирала“, посочи от своя страна главният секретар на АИКБ д-р Милена Ангелова.

Приоритетите на АИКБ за тази година са подкрепа за членството на България в еврозоната, Шенген и ОИСР, осигуряване на енергия на конкурентни цени за бизнеса и на човешки ресурси, стана ясно на регионална среща с бизнеса в Икономическия университет.

Като успех за българския бизнес Васил Велев отчете, че по ръст на възнагражденията за последното тримесечие на 2022 г. България е №1 в ЕС.