Кметът на София Васил Терзиев присъства на Деня на отворени врати в новата детска градина в "Горна баня", съобщиха от Столична община. Събитието бе организирано от кмета на район "Овча купел“ Ангел Стефанов. Новата сграда на 164 ДГ "Зорница“ отвори врати, за да могат жителите на района, както и представители на инициативния комитет на "Горна баня", да разгледат детското заведение и да се запознаят с условията, които предлага за отглеждане на децата.

"Моята цел е  най-добрите архитекти и проектанти да започнат да изпълняват поръчки на Столичната община, за да имаме модерни и функционални сгради, както и да знаят, че общината е добър партньор“, заяви Васил Терзиев

Според него проектите за училища и детски градини трябва да се разглеждат комплексно заедно с прилежащата инфраструктура като улици, тротоари, достъпна и безопасна среда, иначе ще имаме красива сграда като тази на 164. ДГ “Зорница" и липсата на улица до нея. Терзиев постави пред районния кмет Ангел Стефанов  въпроса за бързото изграждане на улици около детската градина и осигуряването на нормален достъп за родителите и децата. Районният кмет Ангел Стефанов го информира, че има проект за изграждане на уличната мрежа, но  процедурата за избор на строител се обжалва. Ангел Стефанов очаква съдебния спор да приключи своевременно и улиците да бъдат изградени до есента на тази година.

Строителството на детската градина е приключило и от новата учебна година тя ще приема деца. Сградата е за 6 групи, разполага със светли и  просторни занимални и спални помещения, физкултурен салон, кухненски блок, площадки за игра и спортно игрище. Архитектурният проект е на "Тилев архитекти" и е избран с конкурс, а изпълнител е фирма "Радми 90“. Възложител на строителните дейности е районният кмет. Входното фоайе е цветно, като в проекта е предвидено децата да могат да слизат от втория етаж чрез пързалка. Осигурена е достъпна архитектурна среда.

Да разгледат новата детска градина дойдоха и общинските съветници Бойко Димитров и Бонка Василева, както и народният представител Александър Симидчиев.