На 24 май трябва да имаме стремеж за просветено общество, да обичаме книгите, да уважаваме учителите. Това заяви кметът на София Васил Терзиев в ефира на NOVA. 

Васил Терзиев каза и коя е любимата му книга. Това е "Една торба ключове". Кметът призна, че като ученик е получавал двойки по музика. Любимите му предмети са били математиката и физиката. 

"Смятам че сме във възходяща тенденция. Обиколките ми в училищата ме срещнаха с будни деца. Явно е, че децата ни са добри, учителите ни си вършат работата. Трябва да върнем учителите на пиадестал, в класната стая и като заплащане. Една нация без образование и култура няма бъдеще. Виждам и доста мотивирани учители. Паралелно с това трябва да работим и по промяна на целия образователен процес - на какво ги учим децата, дали просто да назубрят някакви материали, или по-скоро как да съберат информация, как да я анализират, как да мислят критично", каза още Васил Терзиев

"Общината може активно да работи, като една от многото заинтересовани страни, с Министерството на образованието. Това, върху което ние сме се фокусирали, е самата инфраструктура - строеж на нови ясли, детски градини, училища, ремонтиране на базата на училища. Защото колкото има отношение образователният процес, толкова има и средата, която също възпитава и те учи на определени ценности. Ние искаме децата и учителите да бъдат в една доста по-приветлива среда, нещо, което да ги стимулира, да ги вдъхновява и да постигнем тези резултати, на които се надяваме", добави градоначалникът.

Строят се 16 детски градини. Активно се работи по проектиране на нови", каза още столичният кмет.