Кметът на София Васил Терзиев и неговия екип запознаха обществеността с това колко хора са освободени или напуснали Столична община, след като те са встъпили в длъжност, предава репортер на "Фокус".

"Сега ще ви запозная с фактите, за да може всеки един от вас да прецени колко е драматично положението в Столична община и дали това е повлияло по негативен начин на работата", заяви кметът на София Васил Терзиев и даде думата на Иван Василев, за.-кмет по н​​​​​​​​​​​аправление "Финанси и здравеопазване".

Ето какво заяви той: "В Столична община има 1442 позиции, това е щатно разписание, както и допълнителни дейности иззети по ПНС 66. 128 служители са напуснали Столична община от встъпването в длъжност на новата администрация или 8,9 процента. От тези 128 служители 37 заради постъпване на работа на служителя, който е избран или е спечелил конкурс за позицията, 8 са постъпили на държавна служба в друга администрация, 16 са пенсионирани, 41 човека са освободени по взаимно съгласие, а 20 по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение, за да избегнем манипулациите - това е 1,4 процента са освободени по този начин. 

Изплатените обезщетения за същия период са общо 727 880 лева и 40 стотинки. 296 000 от тях са за неизползван годишен отпуск от тези служители , които са освободени. 212 000 лева са по Закон за пенсиониране и 137 000 лв. уговорено обезщетение в хипотезата по инициатива на работодателя  или средно на човек сме изплатили 6 856 лв. Смятаме, че ще се съгласите, че изплащането на обезщетения по каквато и да е форма е спазване на буквата на закона и е заслужено от всеки един от тези служители. 

Същото така, изплащането на обезщетение в хипотезата на освобождаване по инициатива на работодателя е и проява на уважение от страна на ръководството на Столична община, в лицето на кмета Терзиев, към тези служители. Всичко друго, което ще се изговори днес, ще е опит за манипулация и настройване на служителите на администрацията и подвеждане на обществото“.