Кметът на София Васил Терзиев се обърна към групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет по повод внесен доклад в СОС, с който се предлага изкупуването на 18 от 75 частни имота в Южния парк в София. Това той направи с пост на своя фейсбук профил, видя "Фокус".

Реакцията на градоначалника Терзиев идва, след като по-рано днес общинските съветници от ГЕРБ-СДС попитаха защо кметът е предложил именно тези 18 имота за изкупуване

Ето какво написа Теризев:

Не разбирам шумовото замърсяване от ГЕРБ защо е. Отвлича вниманието от нещо друго, което ги притеснява ли?

ГЕРБ се били притеснили, че стои “далавера" зад внесен доклад в СОС за отчуждаване на имоти в различни части на София, включително Южен парк.

Не се притеснявайте, колеги от ГЕРБ. Нека освежа паметта ви:

1. Припомням ви, че 15 години ГЕРБ не предприехте реални действия за отчуждаване и допуснахте да изтече мораториумът за строеж върху територии, които Общината имаше интерес да придобие за обществено ползване.

2. Докладът и програмата за управление на общинската собственост е подготвен изцяло по предложения на районните кметове. Тази година приоритетни са територии за отчуждаване, които попадат в паркове, както и такива за детски градини и улици. След публично обсъждане в комисии подготвяме корекции на първоначалния доклад по предложения на общинските съветници и ще внесем тази седмица. ГЕРБ участват във всички комисии и са наясно с всичко това. Обръщам внимание, че за да има покупка, трябва да има и изразено желание от собственика за продажба. А ние, господа от ГЕРБ, по никакъв начин да позволим да се строи или загражда в парка.

3. Поели сме ангажимент да пазим зелените площи в София. Изпълняваме го. Заради наследството от управлението на ГЕРБ няма как да вземем всички имоти с бюджет за една година. Тази година - 18, следващата - повече и така ще превърнем парковете в цялостни зелени пространства. Предложените терените за отчуждаване пазят публичния интерес и възпрепятстват други действия на територията на парка, които биха нарушили неговата цялост. Комасацията не е добра идея, защото точно “швейцарското сирене" не позволява някой друг да обедини терените и да се появят инвестиционни идеи.

4. Внесеният доклад е рамка за намерение. Всяка сделка за покупка, продажба или друг вид разпореждане с общинска собственост се разглежда в комисиите и се гласува в СОС.

Сега може ли ГЕРБ да обяснят какво правиха и защо им е липсвала решителност за отчуждаване на имоти и изкупуване на терени за обществени паркове повече от десетилетие?

Защо ГЕРБ не иска Южния парк да си остане парк?

Какво са намислили ГЕРБ за Южния парк и искат тези територии да останат частни, а не общински?

Чии интереси пази Георги Георгиев и какво иска да прави той в Южния парк?

Защо иска някой да управлява частни имоти, вместо общински?

Ние искаме да пазим обществения интерес, защо ГЕРБ не искат?

Само едно не знам дали ГЕРБ разбират. Ще дойде момент, в който ще трябва да кажат нещо наистина важно, но от толкова разпространени неистини и внушения, дали ще има кой да ги чуе? А някой да повярва?