Заводът за боклук на София се оздравява на всекидневна база, системните проблеми се решават, благодарение на новото ръководство. Това обясни кметът на София Васил Терзиев на специален брифинг пред журналисти, предава Sofia24.bg. В брифинга участва и директорът на завода за отпадъци Николай Савов. 

3 млн. лв. ще бъдат съкратени през тази година разходите за ръчно сепариране на отпадъците, добави кметът във връзка с работата на Общинското предприятие за третиране на твърдите битови отпадъци на столицата.

"Бяхме обвинявани, че плашим хората колко бързо щял да се изчерпа капацитетът на депото. Направихме проучване, което показва, че капацитетът ще се изчерпи до 20-28 месеца, като за този завод ГЕРБ казаха колко добре работел и каква гордост е за тях", заяви кметът Терзиев.

Градоначалникът добави още, че през периода на управление на ГЕРБ в столицата са били извозвани стотици хиляди тонове боклук в Долни Богров. Това е втори проблем, от което идват всички други проблеми с рециклирането, каза още Васил Терзиев.

Ще бъде увеличен и броя на хората, които се занимават с процеса по рециклиране от 16 на 40, ще бъде удвоен и процентът на преработените отпадъци.

"Друго, което обещахме и то стана, е, че ще подобрим качеството на РДФ-а, който беше мокър и заводите не искаха да горят. Това вече е решено и до края на годината количеството депониран отпадък ще бъде под 10 %, увери той и допълни, че е в ход процес за пускане на процедура и сключване на договори".

По-рано днес от ГЕРБ-СДС изпратиха съобщение, в което се посочва, че новото ръководство на завода за отпадъци в София, е намалило в пъти процента на отделените рециклируеми материали. РДФ гориво, произведено от завода за преработка на отпадъците на София, се заравя в депо "Садината“.