Варненският свободен университет "Черноризец Храбър“ е в Топ 3 на частните университети в България и най-добрият частен университет в Североизточна България. Той е и сред 12-те водещи висши училища в страната за 2024 г. Данните са от публикуваната днес класация на UniRank – водещ международен портал за висше образование и търсачка, включваща отзиви и класации за 13 888 университети и колежи в 200 държави. Класацията има за цел да даде информация кои са най-популярните университети по държави или региони. В България класацията включва 48 университета и е базирана на валидни, безпристрастни уеб показатели, предоставени от независими източници, които съдържат: акредитационната оценка на висшето училище, бакалавърски, магистърски и докторски програми на обучение, достъпност до ресурси, видимост в интернет, високи постижения, доверие и авторитет.

В класацията за популярност в уеб пространството и социалните мрежи, ВСУ "Черноризец Храбър“ е в ТОП 5 сред университетите в страната в YouTube. Университетът е и в първите 12 в социалната мрежа Facebook, с над 20 300 последователи. UniRank изследва факторите, влияещи върху възприемането, популярността и ангажираността в социалната мрежа, сред които са репутацията на университета, цялостното онлайн присъствие, популярността в мрежата и степента на приемане и използване на Facebook като допълнителен канал към институционалния уебсайт от университета. За последните пет години университетът повиши със 100% присъствието си във всички социални канали и платформи, благодарение на ангажираността на своите студенти, преподаватели, служители, алумни студенти и родители, партньори и приятели.

Данните на UniRank за водещите позиции на ВСУ "Черноризец Храбър“ са в потвърждение на информацията, че университетът е все по-предпочитан от студентите заради иновативните програми, насочени към разкриването на таланта на младите хора, гъвкавият и модерен образователен подход, индивидуалното отношение на преподавателите и възможностите за професионално развитие. Значително се повишава броят на работещите млади хора, които избират университета, за да повишат квалификацията си и да постигнат кариерно израстване.

Университетът привлича талантливи, способни и уверени в себе си студенти и докторанти.