С поредицата си от международни постижения  и успехи на национални конкурси професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна е сред водещите в страната, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, научи репортер на Агенция "Фокус".  Международно жури от експерти от Балканските страни ще оценява номинациите на  общини, хотелиери, турагенции и мениджъри в туризма, а церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в София. 

Държавното професионално училище осигурява високо ниво на професионална подготовка в областта на туризма.

През учебната 2022/2023 година в гимназията се обучават 964 ученици в 38 паралелки за придобиване на професионална квалификация в направленията "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“, "Хранителни технологии“, "Пътувания, туризъм и свободно време“.

Материалната база се обновява ежегодно по Национална програма "Професионално образование и обучение“, модул "Модернизиране на материално-техническата база“, като през последните десет години са спечелени и реализирани пет проекта по програмата на обща стойност над 520 000 лв. Напълно са обновени три учебни кухни, актова зала, кафе-сладкарница и кабинети по професионална подготовка и езиково обучение.

През периода 2019-2022 година се реализира и спечеленият проект за основен ремонт на по-голямата част от сградата на гимназията по ОП "Региони в растеж“ на стойност 1 100 000 лв. По програмата се обнови първи корпус на училището, дворът със спортни площадки, пространството около сградата. Повиши се енергийната ефективност, беше ремонтиран покривът, сменена изцяло ВИК и ел. инсталацията, изолации, подови настилки, дограма и други. Предстои обновяване на обзавеждане и оборудване на класни стаи и кабинети.

Други програми, по които периодично се осъвременяват ресурсите на гимназията са НП "Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование“ – закупено и монтирано оборудване на стойност над 60 000 лв., НП "Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, проект по идея на РУО – Варна "Училищната библиотека – аз, ти и ние – каква да е тя? – помощ на ученика и привлекателно място за учене и творчество“, по който беше изграден библиотечен кът във фоайето на трети етаж на сградата.

Също и проект "Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“ – осигуряване на 105 лаптопа, предоставени за работа на ученици и учители, проект "Образование за утрешния ден" и много други.

През последните години в ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна са реализирани европейски проекти, повишаващи мотивацията и качеството на образованието като "Еразъм +“, по който 105 ученици и 25 учители осъществиха 10 мобилности в Испания, Франция, Ирландия, Северна Македония и Австрия.

Традиционно всяка година възпитаници на гимназията стават лауреати на международни, национални и регионални състезания по професии. За четвърта поредна година училището взема участие и възпитаниците му се нареждат сред финалистите на международни състезания по готварство, сладкарство и барманство като провеждания ежегодно фестивал на вкуса в Текирдаг, Турция.

През учебната 2021/2022 година ученик от XI клас зае първо място сред професионалистите на XXIX Национално състезание "Барманът на България“ и ще представи страната ни на предстоящото световно първенство по барманство в Куба. Ученикът спечели и правото да участва в международното състезание "Монин джуниър“ през ноември 2022 година в Париж – Франция.

Спортните отбори на училището по волейбол, тенис на маса, футбол и плуване се представят достойно на всички общински и областни състезания и спечелените призови места са многобройни.