Изнервена до крайност група варненци заради кризата с боклука, изпрати иновативно предложение до Varna24.bg. Според хората идеята им ще даде трайно решение на проблема, който според тях все повече се задълбочава.

Не е ясно дали той е продиктуван от атака срещу кмета, заради предизборното време, но това не е и важно. Важното е казусът веднъж завинаги да остане в миналото. Заради това трябва да бъде въведен нидерландския модел, а именно заключване на кофите за отпадъци, пишат нашите читатели.

Предлагат на всички контейнери да бъде монтирана система със заключване с чип. Всеки жител от района, където се намира контейнера, ще има дубликат на чипа, който ще отваря само този съд. Други няма да могат да го ползват. Така ще отпадне проблема от това безразборно да се изхвърлят боклуци из града, особено край контейнерите.

Ще бъде решен и проблема с тези, които ровят по кофите и изхвърлят находките край тях. Това са едни от най-големите вредители на чистотата около контейнерите, обосновават се читателите на Varna24.bg.

Предложението ни може да е иновативно за нашите географски ширини, но е факт в определени райони на Нидерландия и други европейски държави, допълват те. Не изисква голяма инвестиция, пък и всеки човек си носи ключовете при напускане на дома, дори и само до кофата за смет, обобщават хората.

Припомняме, че вчера стана ясно, че санкции грозят варненци, заради боклуците около кофите за смет. От Община Варна съобщиха, че се въвежда нов график, по който гражданите да могат да изхвърлят едрогабаритни отпадъци. Това са електроуреди, мебели и друга покъщнина, които не се изхвърлят в контейнерите за битова смет, а се поставят до тях, за да се извозват от сметопочистващата фирма. Графикът включва конкретни дни и часове за всеки район (вижте ТУК). Ако вещите биват изхвърлени извън определените дни, на гражданите ще бъдат налагани санкции.

Читатели на Varna24.bg не се особено въодушевени от тази идея, тъй като тези отпадъци се изхвърлят в тъмните часове на денонощието и пред почивните дни. То сега няма кой да работи в чистотата, пък как ще бъдат намерени хора, които да обикалят, и как ще съставят санкции, без да имат право, глава не ни го побира, коментират те.