Изключително е належащо да бъде регулирано осветлението по автоподлезите във Варна. Това настояват граждани, които се обърнаха към Varna24.bg.

Хората са категорични, че осветеността на автоподлезите в момента вреди на очите на шофьорите и предразполага за пътно-транспортни произшествия.

Примерът, който хората дават, е с един от най-популярните и натоварени автоподлези – този на Фестивалния и конгресен център.

От снимките, които са изпратили, е видно, че той е осветен по-силно през нощта. Нашите читатели твърдят, че това е неправилно, и трябва да бъде точно обратно – през деня подлезите да бъдат по-силно осветени, а вечерта – по-слабо. Причината е, че така не се натоварват зениците на очите и водачите не са в конфликт с околната светлина.

Хората обясняват простичко: зеницата е отвор в ириса на окото, чиято задача е да контролира и регулира светлинния поток през лещата към ретината. Ширината на зениците се контролира от малък кръгов мускул - при ярка светлина той се свива, като по този начин намалява количеството светлина, навлизащо в ретината, а при слаба светлина, се разширява, за да пропусне максималното количество светлинни лъчи.

Така при дневна светлина, влизайки в автоподлез, зениците на шофьора се разширяват. Това не става автоматично за части от секундата. Така за кратко време той е почти сляп за случващото се около него.

Вечер пък е обратно – от сумрачна светлина, шофьорът навлиза в светлия подлез, като зениците му се свиват. Той отново става сляп за секунди.

На дясната снимка от нашия колаж това се вижда много добре – водачът почти не забелязва колите в автоподлеза, тъй като и те са осветени.

Хората припомнят, че интензивния светлинен поток може да увреди фоточувствителния слой на очното дъно. Поради това зениците се свиват, за да предпазят окото от прекомерно разрушаване.

Заради тези доводи хората настояват автоподлезите във Варна да бъдат осветени по коренно различен начин, а именно – през деня по-силно, а вечерта по-слабо. По този начин шофьорите ще се движат в една не толкова контрастна светлинна обстановка, което ще намали и евентуалните пътно-транспортни произшествия.