Гневно писмо изпратиха варненци до Varna24.bg. Спешно трябва да се вземат мерки срещу вандалите. "Това вече дори не е вандалщина, а тероризъм", пишат те. Хората визират облепените с всевъзможни лепенки и изрисувани с драсканици пътни знаци.

"Положението е страшно. Накрая ще се случи нещо непоправимо", разсъждават хората и се аргументират: "Шофьорите могат да се объркат, тъй като от далеч знакът изглежда другояче".

Вандалски набези има във всички квартали във Варна. Нужни са крути мерки, коментират хората и дават за пример Тунис, където са решили проблема с грозните драсканици, като наказват бащата на нарушителя със солена глоба и със снимка в местния вестник. Никой не иска да се види, че не се е справил с възпитанието на детето си, и превантивно решава проблема, казват варненци.

В специализиран сайт дават обяснение за това, кой носи отговорност за уличните знаци?

Най-общо казано, правителството отговаря за пътните знаци, табелите, маркировката и останалите средства за пътна сигнализация. Местните градски знаци се поддържат и обновяват от общината. Магистралните знаци са отговорност на областния транспортен отдел.

Има обаче изключения от правилото. Строителните компании обикновено носят отговорност за обезопасяването и сигнализацията там, където строят. Понякога те имат ангажимент към организацията на движението година след приключване на строежа.