Ако не се окоси тук, ще се навъдят комари, ще плъзнат змии. А тези площадки са за деца. Спешно трябва да се вземат мерки, пишат жители на морския град в сигнал до Varna24.bg.

Хората изпращат снимка от избуяла трева в пясъчник на площадка на ул. "Капитан Рончевски“ в близост до Морско училище. Предполагат, че и в други райони на Варна положението няма да е много по-различно. Апелират районните кметства да разпоредят на фирмите за косене, да разчистят около и в детските площадки.

По информация на Община Варна 6 фирми са ангажирани с пролетното косене на зелените площи. Две от тях работят в най-големия варненския район "Приморски“, като едната обслужва и район "Владислав Варненчик“. Две компании извършват дейностите по косене в централния район "Одесос“ и по една фирма в районите "Младост“ и "Аспарухово“.

Тревните площи във всички райони са 4353 дка. Те включват градски градинки, междублокови пространства и зелени площи в разделителните ивици на булевардите и централните улици.

Дейностите по косене се възлагат от районните кметства. Метеорологичната обстановка може да наложи евентуални промени в графика, обясниха от Община Варна. От там поясниха, че в район "Одесос“ тревни площи за косене са общо 301 дка, в район "Приморски“ - 1204 дка, в район "Младост“ - 1339 дка, в район "Владислав Варненчик“ - 1037 дка, а в район "Аспарухово" – 472 дка.