Пешеходците сме втора категория хора – всичко се прави само и основно за шофьорите, преасфалтират, кърпят се улици. Кога ще има кръпки и по тротоарите. С такъв въпрос се обърнаха група граждани към Varna24.bg.

Хората отчитат, че всяко нещо се поврежда и са нужни ремонти. Настояват обаче да има и ремонти по тротоарите – да се подменят счупени плочки, да се подравняват неравности.

Има места, твърдят хората, които са изключително трудни за преминаване, а направо невъзможни за възрастни с бастуни, трудноподвижни, за лица в инвалидни колички, майки с колички. Вечерта е страшно. Страшно е и през деня, когато шарената сянка на дърветата ги прави невидими. Само съдбата пази някои да не се препънат и да паднат, и да се ударят, обясняват нашите читатели.

За съжаление обаче пешеходците отново са оставени на произвола на съдбата. Това става ясно от заседание на временната комисия "Структури и общинска администрация" към Общинския съвет в морския град. На последното му съвещание, провело се тези дни, в дневния ред бе включено предложение на кмета на Варна за преструктуриране на Общинското предприятие "Управление на проекти и озеленяване“, за да може то да поеме изпълнението на леки ремонти на територията на общината. Целта на общинската администрация е мобилни екипи да отстраняват повреди на елементи на градската инфраструктура вследствие на износване, метеорологични явления, вандалски прояви и др. Предложението е да се направят трансформации на длъжности  в предприятието при запазване на общата численост на персонала от 330 души. Част от промените предвиждат 10 щатни бройки на длъжност "Работник озеленяване“ да се преобразуват в длъжност "Работник поддръжка леки ремонти“. За да може предприятието да поеме новата дейност, е необходимо допълнително финансиране в размер на 760 000 лева, стана ясно на заседанието.

При обсъждането на предложението в зала "Пленарна“ възникнаха въпроси доколко е уместно леките ремонти да бъдат възложени на ОП "Управление на проекти и озеленяване“. Съветници изказаха мнение, че тази структура трябва да намери място в районните кметства. Техни колеги попитаха дали работниците по озеленяване имат необходимата квалификация да осъществяват ремонтна дейност. Поставен бе и въпрос дали има система за управление на процесите – от регистрацията на сигнала до неговото отстраняване, както и има ли анализ какъв обем от работа ще могат да поемат екипите. Заради неяснотите около организацията на новата дейност и материалната й обезпеченост съветниците върнаха предложението за преработка.