Варненци сигнализираха Varna24.bg за един почти невидим проблем, който обаче може да се окаже непоправим в бъдеще. Още повече, че касае един от символите на града, който особено през лятото привлича десетки, които го снимат за спомен или си правят селфи на негов фон.

Става въпрос за Фонтана на сирените в Морската градина. Той бе основно ремонтиран преди няколко дни. Отново радва варненци, но будните ни съграждани са категорични, че трябва да бъде регулирана струята на дюзите. В момента е много силна, категорични са те, и може да повлияе безвъзвратно на красивото корито или на фигурите. Хората са категорични, че тя не трябва да "бие" по композицията, а да я облива. Така освен, че е по-красиво, и е безопасно за нея, обясняват варненци. 

Идеята за изграждане на фонтани и изкуствени езера е част от общата концепция за развитие на парковото строителство във Варна. Строителството на Фонтана на сирените започва през 1926 г., с инициатива на кмета Петър Стоянов и паркостроителя Антон Новак. С решение на Общинския съвет е възложено на скулптора Кирил Шиваров да изработи пластичната украса, необходима за фонтана. Фонтанът представлява кръгъл басейн с декоративна композиция, която среща въображението с приказно митичен образен свят и е с функционално предназначение. Тя е симетрично разгърната около вертикална ос и има повествователен характер. Върху естествени шуплести камъни, струпани като морско дъно, радиално с гръб към центъра са седнали три морски сирени. Свели глави, те поддържат на тила си голямата вълнообразна раковина. Тя е изпълнена с камъни, върху които е разположена група от малки деца. Изправено в центъра, едното е обгърнало с ръце голяма риба – водоскок. Обърнати с лице към зрителя, около него са насядали три деца, а между тях водни костенурки струят вода.

Авторът е предвидил в идейния си замисъл и нощен ефект – разноцветно осветление на дъното. Размерите на скулптурната композиция са 2.80 м на 3.30 м., а диаметърът на басейна е 10 м. Материалът, който е използван за изработката е изкуствен и естествен камък, както и цимент.