Очаква се скоро Варна да се сдобие с втори БиблиоМат. Това съобщи директорът на Регионална библиотека "Пенчо Славейков“ в морската столица Радка Калчева, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Тя посочи, че поради големият интерес към първият библиомат се пристъпва към монтирането и на втори такъв.

"Така повече хора ще могат  да вземат заявените книги по всяко време на денонощието, в почивните и празничните дни, без дори да се налага да влизат в библиотеката“, допълни специалистът.

Радка Калчева изтъкна и първия в страната Библиомат, реализиран със съдействието на евродепутата Емил Радев.

Услугата БиблиоМат се стреми да дава достъп до фондовете на библиотека в режим 24/7.

Потребителите на Варненската библиотека регулярно използват вече наложената услуга "онлайн заявка", но заявените книги трябва да бъдат заети за дома в работното време на библиотеката. Надграждането на услугата чрез БиблиоМат дава реална възможност на читателите да заемат литература за дома извън работното време на библиотеката. Новата услуга е техническо решение, представляващо клетки тип “локър" с програмируема електронна ключалка с код, поставени на входа на библиотеката.

След направена онлайн заявка читателят получава съобщение с номер на клетка и код за достъп. По този начин потребителите имат възможност да получат записаните на читателския им картон книги в удобно за тях време. Ключалката е програмирана да се заключва самостоятелно след определен период от време, така че читателят да няма повторен достъп до клетката, като кодът за достъп е обвързан с номера на читателската карта. С оглед на сигурността е предвидено видеонаблюдение.

Радка Калчева допълни още, че най-малките приятели на библиотеката, които имат абонаментни карти, непрекъснато се увеличават. Сред тях се откроява и 2-месечната Ани, която вече посещава заедно с майка си Стаята на приказките в Детския отдел. Директорът на РБ "Пенчо Славейков" сподели, че именно към децата са насочени голяма част от новите инициативи за насърчаване на четенето.

Десислава ВАСИЛЕВА