Варна може да получи до 13,33 млн. лева за строителството на две нови сгради на училища. Това стана ясно на днешното заседание на ПК "Наука и образование“ към Общински съвет – Варна, на което беше дадено съгласие за кандидатстване по процедура "Изграждане на нови сгради на училища и детски градини“ по Националния план за възстановяване и устойчивост, предаде репортер на "Фокус".

Предвижда се допълнителни сгради да бъдат построени към основните училища "Добри Чинтулов“ и "Йордан Йовков“. Освен да се осигури съвременна материална база, целта на процедурата е подкрепа за преминаване към едносменен режим обучение. Към момента в двете общински училища няма създадени условия за такава организация.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата, в рамките на който Община Варна може да подаде предложението, е до 13 332 000 лв. с ДДС, като не се изисква задължително съфинансиране. Максимално допустимата стойност е до 6 600 000 лв. с ДДС за нова сграда на едно училище. Средствата са предназначени както за строителство, така и за оборудване и обзавеждане.

Заради проектното предложение Общинският съвет се събира на извънредно заседание, което ще се проведе в понеделник – 29 май от 10:00 часа в зала "Пленарна“ на Община Варна.