Днес Варна ще е домакин на Национална научно-практическа конференция по психология на тема: "Психология – теория и практика“, съобщиха организаторите. Форумът се организира за 15-та поредна година от "Българска школа за психоанализа“ и ще се проведе в хотел "Амирал" от 10.00 до 17.00 часа. 

Организаторите споделят, че макар в последните години психологията да е на челно място по предпочитана специалност от студентите, все още не се приема от обществото. Немалка част от него продължава да поставя знак за равенство между психолозите и психиатрите, натоварвайки с негативен конотат първите; все още стои на обикновените хора като нещо, много красиво в теоретичен план, но неприложимо на практика; все още работата на психолога се приема за скъпоплатена и неоправдана. Все още ни е страх и срам да говорим за проблемите си, да покажем "истинското си лице“ - нашите чувства, мисли и потребности. Все още ни е страх да се доверим. В днешно време най-голямото табу в обществото вече не е секса, а човешките отношения.

А психологията не е враг – точно тя може да ни помогне да достигнем до себе си, а с това и до другия. Именно заради това организаторите искат да съберат на едно място практикуващите психолози, студентите, които мечтаят да са като тях, специалистите от други професионални направления, които използват психологията в своята работа, както и хората, които имат интереси в областта на психологията. Това ще им даде възможност да дискутират на значими за тях теми, да обменят контакти и полезна информация, да получат обратна връзка за своята работа и др.

Доклади ще представят специалисти от цялата страна. Сред тях са Анелия Попова, доктор в катедра "медии и обществени комуникации“ към УНСС, с близо десетгодишен опит като журналист и отговорен редактор в печатни и електронни медии; Иван Тренев: журналист и изследовател на древна и нова българска история, инициатор на възстановеното ботево четиристишие със златни букви в Сорбоната; Десислава Даскалова: управител и психолог в Център за психологическа консултация "Феникс“, с около десетгодишен опит в работата с деца-жертви на насилие и техните семейства; Йорданка Донева: логопед с дългогодишен стаж, автор на четири биографични книги и др.

Сред водещите теми са българската народопсихология, манипулацията на обществените нагласи, детската психология и др.

Ирена Киркова, организатор на Конференцията, споделя: "Най-важното нещо за мен е общуването – хората да споделят, да говорят за най-болните теми в обществото. Да отворим вратата за най-истинските усещания – човешките! Да търсим заедно добрите решения, като общност. Само така можем да постигнем градивни резултати.“

Конференцията ще се проведе на 15 октомври, 2022 година, в конгресната зала на хотел "Амирал“. Входа за посетители е 40 лв., а за студенти - 20 лв. Местата са ограничени.