За първи път Варна става домакин на фестивал, посветен на удивителните личности, които създават наука днес, предаде репортер на "Фокус". Организаторите на събитието са Фондация "Красива наука". От там посочват, че такива фестивали има в повечето големи градове на водещите страни в областта на научните изследвания. Фестивалите целят да срещнат публика от най-различни възрасти с вдъхновяващите истории на разбираем език за технологичен и научен прогрес, за по-здрава и устойчива планета, за вълнението от космическите изследвания, за жаждата на човечеството да узнае своето минало и да прекрачи към бъдещето.

Събитето ще се проведе в периода 11- 13 ноември във Фестивален и конгресен център

Фестивалът поставя учените – съвременни, млади и по-зрели, от Варна, цялата страна и от чужбина – за да покажат как науката е в основата на всички сфери на живота ни, тя може да бъде представяна разбираемо и много атрактивно, а учените са хора със завидни, вдъхновяващи професии.

Събитията в първия ден от фестивала са посветени на безплатната училищна програма за организирани ученически групи. Цялата програма на фестивала се провежда във Фестивалния и конгресен център.

Училищната програма на първия Варненски фестивал на науката ще се проведе на 11 ноември и включва палитра от събития за различни възрасти и по различни предмети.

Създадени специално за по-млада публика, тези забавни и образователни събития предлагат атрактивно представяне на научни теми от учебния материал по различни предмети.

Всички училищни събития са безплатни, но е необходимо да направите предварителна резервация до 7 ноември



Варненският фестивал на науката се организира от Фондация "Красива наука“, създател на Софийския фестивал на науката, в партньорство с Министерство на образованието и науката и с подкрепата на Община Варна.

Десислава ВАСИЛЕВА