Индустриална зона за рибарство и аквакултури да бъде създадена във Варна.

Това предложение на общинските съветници от "Има такъв народ“ получи подкрепата на колегите им от комисията по “Туризъм, търговия и рекламна дейност", чийто заседание се проведе днес.

Идеята е зоната да бъде изградена върху два общински имота с обща площ 75 хил. кв. м  на територията на бившето корабно режище, намиращо се на острова под Аспарухов мост.  Индустриалната зона ще бъде с фокус рибарство, обработка на риба и рибни продукти, ремонт и текущо поддържане на риболовни и развлекателни кораби, както и база за спортен риболов и спортно ветроходство.

Вносителите предлагат там да бъдат изградени рибна борса и рибарско пристанище със зона за обслужване и на плавателни съдове, извършващи спортен риболов. Обособяването на част от територията като кораборемонтен район също фигурира в предложението на съветниците от "Има такъв народ“. Зоната ще е специализирана в предоставянето на съоръжения и площи за извършване на ремонти на рибарски кораби и развлекателни плавателни съдове, включително яхти.

Друга идея е да се създаде клуб за спортно ветроходство и кану-каяк и обособени към него зони за съхранение на канута, гребни и ветроходни лодки. Необходимостта от такива площи е продиктувана от увеличаващия се брой любители на водните спортове във Варна, аргументират се вносителите. Те предлагат също да се оформи и търговска зона, като разположените върху нея обекти се отдават под наем.

В рамките на заседанието стана ясно, че е сформирана работна група, която обсъжда възможности за подготовка на проектни предложения. С тях Община Варна ще кандидатства за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г.

Сред темите, които членовете на комисията разгледаха днес, бе искане и от  Сдружение на украинците в България за опрощаване на задълженията за ползване на общински имот в кв. "Чайка“, в който се помещава културният център "Украински дом“. В рамките на заседанието стана ясно, че дължимата сума е около 21 хил. лева. Съветниците дадоха положително становище и препратиха въпроса към финансовата комисия.