Шестима художници от побратимения на Варна град Дордрехт, Нидерландия, участват в изложбата "Пасажери между две морета“. Експозицията ще бъде подредена в Градската художествена галерия "Борис Георгиев“ и може да бъде разгледана в периода от 19 юни до 10 юли 2024 г.

В нея участват 13 артисти с произведения в различни направления на визуалните изкуства – от живопис и скулптура до видео-арт и инсталация. Варна е представена от утвърдени автори като Владимир Иванов, Ангел Атанасов, Велина Гребенска, Илия Янков, Цветан Кръстев, Милко Божков и Стефка Георгиева. Дордрехт е представен от Аника Хокстенбак, Бабс ван Хюйтен, Герхард Лентинк, Ян Стров, Нико Парлевлийт и Сами Шекел.

Изложбата е финансирана от дирекция "Култура и духовно развитие“ към Община Варна. Партнираща организация в проекта е Фондацията за побратимяване "Дордрехт – Варна“ с председател Робърт Шеелбек.

На 21 юни (петък), от 10:00 часа в галерия "Графит“ ще се проведе лекция за Музея на Дордрехт, който е един от най-старите в Нидерландия.

Събитията са част от програмата на Община Варна за възобновяване на артистичния обмен между двата града в областта на изобразителните изкуства.

Културното сътрудничество между Варна и Дордрехт датира от 1980 година и дава тласък за тяхното официално побратимяване през 2001 г. Във връзка с разширяването на сътрудничество през месец април заместник-кметът с ресор образование Павел Попов се срещна с посланика на Кралство Нидерландия у нас Симон ван дер Бург. Обсъдена беше идеята златното съкровище от Варненския халколитен некропол да гостува в Дордрехт през 2026 г. във връзка с 25-годишнината от побратимяването на двата града. Попов предложи също нидерландски музиканти да бъдат поканени в юбилейното издание на Международния музикален фестивал "Варненско лято“ през 2026 г., когато форумът ще отбележи своята 100-годишнина.