Във Варна празничното шествие във връзка с 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, както и българската просвета, култура и на славянската писменост, стартира, предава Varna24.bg

То започна на пл. "Св. св. Кирил и Методий", където бе издигнато българското знаме. В празничната програма е включена фолклорна композиция с участието на над 700 деца от училища, читалища и фолклорни ансамбли. За първи път ще бъде изпълнен "Танц на буквите", а в небето по традиция ще полетят цветни балони с буквите от българската азбука.

Празничното шествие тръгна под звуците на химна "Върви народе възродени", в изпълнение на духовия оркестър на Националното училище по изкуствата "Добри Христов".

Шествието се движи в две успоредни колони в отделните платна на бул. "Мария Луиза" до кръстовището с бул. "Сливница". Част от блоковете ще продължат по бул. "Осми приморски полк", а друга - по бул. "Сливница".

В празника участие вземат 121 блока с представители на детски градини, училища, университети, културни и научни институти. Кметът Благомир Коцев и тазгодишните носители на наградата "Варна" са начело. 

В 13:00 часа на входа на входа на Морската градина ще се извие празнично хоро с участието на фолклорен ансамбъл "Варна".