С поднасяне на венци и цветя на Паметник-портал на Осми приморски полк във Варна бе отбелязана една от най-големите победи на българската армия – превземането на Одрин по време на Балканската война от 1912-1913 година.

Церемонията бе уважена от десетки варненци, начело с кмета на града Благомир Коцев и председателя на Общинския съвет Христо Димитров. Сред официалните лица бяха зам.-областен управител, зам.-кметове, началникът на ВМС, кметове на райони в Община Варна и др.

Тържеството по повод 111 години от превземането на Одринската крепост бе организирано от Тракийското дружество "Капитан Петко войвода“ – Варна съвместно с Военноморските сили, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните.

26 март - Ден на Тракия, е един от големите дни в българския културно-исторически календар, на който се прекланяме пред  подвига на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета, както пред паметта към хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България. 

От 20-те години на ХХ век тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват Деня на победата край Одрин.

От 2006 година този ден е признат официално и от българското правителство за Ден на Тракия.