Варна се присъедини към световната общност в отбелязването на 100-годишнината от рождението Шарл Азнавур с тържествена церемония на паметника на краля на френския шансон на пл. "Съединение“. Кметът Благомир Коцев беше сред официалните гости на събитието, организирано от Общоарменски благотворителен съюз "Парекордзаган“ – Варна. Той поднесе цветя в знак на дълбок поклон пред таланта на световноизвестния певец, текстописец и актьор.

Това, че днес, на това място, сме се събрали представители на толкова много общности, говори за огромната обединяваща сила на тази велика френско-арменска личност. Той за нас е не само певец и поет, а посланик на мира, каза кметът Коцев.

На събитието присъстваха много официални лица, сред които Н. Пр. Армен Едигарян - посланик на Република Армения в България, областният управител проф. Андрияна Андреева, народни представители и политици. Много граждани, представители на арменската общност във Варна, също поднесоха цветя пред мемориала на Маестрото.      

Тържественото отбелязване на 100-годишнината от рождението на Шарл Азнавур става две години, след като на едно от емблематичните места в центъра на Варна – площад "Съединение“, беше открит неговият паметник, дело на скулптора Красимир Ангелов.