С промените в Закона за лечебните заведения от 2000 г. инфекциозните клиники на УМБАЛ "Света Марина“ ЕАД - гр. Варна са структурна единица на търговското дружество. Съществуването на инфекциозни клиники в състава на търговско дружество е парадокс, а още по-голям абсурд е дейността да се финансира на база преминал болен от Национална здравноосигурителна каса (НЗОК). По идентичен начин в състава на едноличното акционерно дружество попаднаха и психиатричните клиники. Неслучайно няма разкрита частна инфекциозна болница, частна психиатрична болница или частен тубдиспансер. Това се казва в изявление на УМБАЛ "Света Марина“ ЕАД - гр. Варна

През изминалите 22 години, Ръководствата на УМБАЛ "Света Марина“ ЕАД - гр. Варна и Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов“ - гр. Варна апелираха за изграждане на нова, модерна, безопасна за пациенти, персонал, студенти и общество инфекциозна болница. Съществуващата сграда е проектирана през 50-те години на миналия век, въведена в експлоатация през 1961 г. и понастоящем не отговаря на никакви изисквания като сграда, още по-малко като болница. СГРАДАТА НЕ ПОДЛЕЖИ НА РЕМОНТ и практически е невъзможно едновременно заразно болни пациенти да бъдат диагностицирани и лекувани и строителни бригади да работят.

Сграда, в която са хоспитализирани пациенти с инфекциозни заболявания, трябва да отговаря на съвременните стандарти, да бъде със саморазливни подове и стени с антибактераилно покритие. Всяка болнична стая да бъде със самостоятелен санитарен възел, не повече от 2 легла, безконтактна санитария, аспирационна система на тоалетните, климатизирана с неотваряеми прозорци с хепафилтри, шлюзова система за отваряне на вратите, нагнетателна система при отваряване на вратите, за да не излиза въздух от стаите към коридора. Необходимо е изграждане на пречиствателна и кислородна станции и т.н.

Затова апелираме местната, изпълнителната, законодателната власти и медиите да направим така, че Североизточна България да има нова, модерна, високотехнологична, университетска, инфекциозна болница.

Персоналът на двете инфекциозни структури работи в нечовешки условия с огромно натоварване. От 2020 г. до момента през инфекциозни клиники са преминали 5 225 пациенти, от които 1 790 мъже, 1 984 жени и 1 451 деца. Инфекциозните заболявания са глобално разпространени и засягат всички възрастови групи. Значими са за здравния и социалния статус на хората. Своевременната и адекватна инфекциозна диагноза е изключително важна, гарантира ранно, персонализирано и подходящо лечение, преди да са настъпили тежки и необратими увреждания.

Благодарим на всички, които подкрепят идеята и се надяваме да бъде осигурено финансиране за изграждане на нова сграда като УМБАЛ "Света Марина“ ЕАД - гр. Варна и Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов“ - гр. Варна ще предоставят необходимия терен.