"Популяризиране на туристически обекти и дестинации, подкрепа и опазване на културно-историческото наследство на територията на областите Шумен и Варна“. Това е каузата, която обединява областните администрации, като за първа крачка в нейното постигане на 5 април (петък), в залата на музея в Националния историко-археологически резерват "Плиска“, областните управители на Варна и Шумен - проф. Андрияна Андреева и проф. Добромир Добрев ще подпишат споразумение за партньорство.

Целта е знакови за двете области туристически обекти и паметници от културно-историческото ни наследство да бъдат популяризирани и съхранени като част от дейностите за постигане на устойчив туризъм в двата региона.

Споразумението предвижда двете институции да обменят информация, да бъдат реализирани и координирани съвместни инициативи, тематични събития и дискусии за развитие на туризма в общините на областите Шумен и Варна. Ще се оказва съдействие и ще се подпомагат дейности и проекти в областта на туризма и опазване на културно-историческото наследство на територията на двете области, осъществявани от различни организации.