Делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови от Цалапица ще се гледа в открито заседание по общия ред с разпит на всички свидетели и пълно изследване на всички обстоятелства. Това обяви новият съдия по процеса Спасимир Здравчев, предава "Фокус".

Братята остават в ареста, а на 16 май, когато е насрочено първото редовно заседание, ще бъде разпитан Рангел Бизюрев. Той беше докаран от Дания в България в изпълнение на Европейска заповед за арест. Близките на убития Димитър Малинов аплодираха решението на съда с възгласи "Браво на съдията!" и изпратиха окованите близнаци с викове "Гробари". 

"Решението на съда е перфектно засега, но ние искаме всички, които са участвали. Естествено, че всички няма да имат еднакви присъди. Рангел трябва да изгние в затвора. Нека видим дали единия близнак или и двамата са участвали. Кой зарови момчето? За мен детето е погребано живо. Всички участници трябва да си получат присъдите и тогава ще мирясаме", заяви Ваня Вълчева, близка на семейството на убития Димитър Малинов.

Районният прокурор Димитър Костов отново поиска делото да протече по общия ред с разпит на свидетели, сред които Рангел Бизюрев. 

"След неговите показания вече ще се прецени по-нататъшния ход на делото. Бюзирев е важен, защото е единственият свидетел очевидец, който може да разкрие обективната истина. Той има по-различни процесуални права от тези по другото му дело като обвиняем. Може да откаже да свидетелства, може да каже същото, може да каже и други неща. Евентуално след неговия разпит ще се прецени по-нататъшния ход на делото" - коментира държавният обвинител.

Адвокатката на близнаците Светлана Званчева потвърди, че признават вината си по обвинението по член 294 (б.а. лично укривателство) и затова е поискано съкратено следствие. 

"Съдията не възприе това наше искане. Реши, че самопризнанията им не са подкрепени от други доказателства. Това е с цел направено за разпит на Рангел Бизюрев в качеството му на свидетел. Нито моите клиенти имат против, нито аз, да го разпитаме в качеството на свидетел" - каза юристката.

Званчева не пожела да коментира тиражираната информация, че има противоречия в показанията на Рангел и на близнаците. Не счита, че след показанията на Бизюрев ще се промени обвинението спрямо братята. "Нито единия, нито другия не е удрял никой" - категорична е адвокатката.

Светлана Званчева ще обжалва продължаването на мерките за неотклонение на братята. "Както вие чухте, с оглед обществения натиск, съдът прие, че те трябва да бъдат задържани, което е абсолютно недопустимо" - заяви тя.

Повече гледайте в прикаченото видео!