Днес можем да кажем, че имаме три обвиняеми лица за извършени тежки умишлени престъпления – участие в организирана престъпна група, лихарство и по отношение на едно от лицата имаме изнудване след вчерашната акция на ГДБОП във видинския квартал "Нов път". Това каза на брифинг пред журналисти Ваня Ненкова – окръжен прокурор на Видин, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"Същите са задържани за 72 часа от Окръжна прокуратура Видин, предстои да бъде внесено искане до Окръжен съд – Видин за вземането им на най-тежката мярка "задържено под стража“. Установено е, че са давани средства с уговорена лихва в изключително висок размер и така се е получавало, че в началото на месеца се е взимало една сума, а на края трябва да се връща сума в двоен-троен размер“.

Прокурор Ненкова обясни, че обвиняемите са осъждани, един от тях е осъждан преди повече от 10 г., а останалите двама са осъждани по веднъж преди повече от 7, съответно 8 години, същите не са трудово ангажирани.

Лихварската им дейност е от 2015 г. и е продължила в годините и до настоящия момент, допълни Ненкова. "В обитаваните от тях жилища, ползваните дворни места и прилежащите постройки е извършено претърсване и изземване. За установяване на престъпленията са използвани и специални-разузнавателни средства“.

Престъпната група е действала на територията на град Видин, но най-вече на територията на кв. "Нов път“.

При акцията в ромския квартал "Нов път“ полицията е атакувала и претърсвала три имота, точно толкова за колкото и за които е получено разрешение от Окръжен съд-Видин, каза още окръжният прокурор.

В специализираната мащабна полицейска операция, проведена вчера във видинския квартал "Нов път“, са участвали униформени  от ГДБОП, части на "Жандармерията“, представители на различни подразделения на МВР. Тя е проведена под надзора на ОП-Видин.