На днешния протест на медицинските сестри от детско и училищно здравеопазване кметът Терзиев и зам.-кметът по финанси и здравеопазване Иван Василев слязоха при протестиращите, но не дадоха никакви конкретни перспективи по отношение на исканията на работещите. Това написа общинският съветник Ваня Григорова в личния си профил във Facebook, видя "Фокус".

"Терзиев се обиди от подвикванията, не знам защо е очаквал друго отношение, когато не прави никаква крачка към споразумение. А г-н Василев се опита да каже каква е неговата заплата, но беше прекъснат, на което той отвърна с: "Като не ви интересува моята заплата, мен защо да ме интересува вашата?"

Аз ще кажа защо. Защото тези хора не са получавали увеличение на заплатите от две години. Две години, в които покупателната способност намаля драстично. Години на висока, невиждана инфлация. Тези хора са гневни и с основание.

Да, всички трябва да се интересуват каква е заплатата на зам.-кмета. И тя трябва да е достойна. Трябва да е такава, че да не провокира корупционни мераци. Но от своя страна управляващите следва да направят всичко възможно да увеличат възнагражденията на медицинските сестри. Професия, в която има огромен дефицит на кадри. Как привличаш млади специалисти с 1350 лв.?!

Затова кметът на Столична община трябва да поиска разговори с финансовия министър за допълнителни средства, с които да се обезпечат възнагражденията. Ако жали финансовия министър, той ще отнесе гнева на работещите.

Защото те не може, не бива да носят тежестта от обещанията на правителството за нисък дефицит, за да влезем в еврозоната. Ако еврозона означава хората да не могат да покриват минималните си жизнени нужди, не благодаря!", добави още Ваня Григорова.

"Фокус" ви съобщи по-рано днес, че Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и Медицинска федерация "Подкрепа" излязоха на протест пред Столичната община с искания за увеличение на възнагражденията на работещите в сектор "Детско и училищно здравеопазване". Те излязоха на улица "Московска" с плакати в ръце на които пишеше: "Ние се грижим за вашите деца", "Докога медицинските специалисти, работещи в ДУЗ, ще бъдем пренебрегвани" и "Искаме парите си". 

Както е известно, двете федерации настояват за актуализиране на основните заплати в системата на ДУЗ и увеличението им от 1350 на 1890 лева. Другите искания са за увеличение на средствата за работно облекло от 450 на 500 лева годишно и за ръст на размера на обезщетението при пенсиониране до 9 брутни месечни възнаграждения.