Днес проведохме среща с медицински специалисти в столичното здравеопазване. Обсъдихме множество проблеми, пред които се изправят лекари и медицински сестри, както и ключовата роля на Столична община за решаването им. Това съобщи общинският съветник Ваня Григорова във Facebook, видя Sofia24.bg.

Григорова изброи и част от проблемите:

- Остарял сграден фонд.

- Общинските болници не са ремонтирани от десетилетия и е добре това да бъде направено ускорено, тъй като има такива, които буквално потъват и са почти неспасяеми. В доклада с предложения на нашата група общински съветници настояваме да бъдат заложени средства за ремонт на три отделения в Първа градска болница, която се намира буквално в центъра на града, а обстановката те връща в 70-те години на миналия век.

- Амортизирана апаратура - да, не можем да си позволим най-модерна такава. Но без ангеограф например, който се е повредил и не работи, Втора градска не може да извършва коронарография, поради което пациентите се пренасочват към частни болници. Общинската губи пари, а СО трябва да осигури средства за заплати на медицинския персонал.

- Ниски заплати на лекари и медицински сестри - тук наболелите проблеми са основно два:

- Общинските болници нямат средства, за да повишат заплащането до равнищата, договорени преди две години в колективния трудов договор на национално ниво. След промени в законодателството, болниците ще бъдат санкционирани, ако не увеличат заплатите и тогава хем ще плащат санкции, хем ще продължават да дължат по-високи заплати на служителите си. От дебатите в комисията стана ясно, че тук ще бъдат нужни поне 7 млн. лв. допълнително, които не са включени в проекта на бюджет на Столична община за 2024 година.

- Колективният трудов договор в здравеопазването на общинско ниво не е сключен, макар че старият е изтекъл. Защото нямало пари за обезпечаване на заложените там искания. Изключително лоша практика е общината да бойкотира социалния диалог. Оценките на дирекция "Здравеопазване" сочат, че за това ще са необходими около 15 млн. лв., които също не са заложени в бюджета на СО. Двете синдикални организации вече анонсираха, че ще правят протест на 26 март, поради отказа на кмет и зам.-кмет да се срещнат с тях. Вчера на заседанието на комисията призовах зам.-кмета по финанси и здравеопазване Иван Василев да не неглижират синдикалните организации и да потърсят възможност за увеличаване на заплатите, които са значително по-ниски от тези в други български общини.

Г-н Василев заяви, че ще организират среща със синдикатите. Добросъвестни, съвместни усилия между медицинските специалисти, синдикатите и общинските власти смятам, че могат да доведат до значително подобряване на условията и повишаване на заплащането и авторитета на заетите в здравеопазването. Това, разбира се, следва да е финансово обезпечено.