Вандали посегнаха за пореден път на празничната украса в Свищов. Това потвърдиха за "Фокус“ от Общината в крайдунавския град. Поругана е коледната елха, поставена пред болницата в Свищов. Нанесени са редица щети – нарушена е конструкцията, изтръгнати са кабели, счупени са част от лампичките.

"Когато служители на Общината отиват на място, за да направят оглед установяват, че явно злосторниците са решили, че са направили нещо хубаво, защото за финал са решили и да се почерпят във вътрешната част на елхата като невъзмутимо са оставили отпадъците след себе си“, обясняват от местната администрация.

От там отправиха и апел към всички жители и гости на Свищов да пазят не само украсата, но и всичко, направено, за да бъде градът по красив и приветлив.

"Тази възмутителна постъпка е поредната проява на явно нарушаване на обществения ред и поругаване на общинското имущество, която Община Свищов остро осъжда. Важно е да отбележим, че тези хулигански прояви, за съжаление могат да доведат до последици със значително по-големи мащаби, застрашаващи сигурността както на извършителите, така и на всеки един от нас. Всички знаем, че празничното осветление е свързано с електрическата мрежа и въпреки, че е инсталирано по всички изисквания и мерки за безопасност, е необходимо да се подчертае, че изтръгването н news pic 2
©
а захранен ел. кабел от всяка украса може да доведе до смъртен случай или до възникването на пожар, който да се разрасне до непредвидени размери“, обясняват още от Общината.

От там призовават и всички граждани да са бдителни към подобни прояви и отговорни към общинското имущество.

"Моля, сигнализирайте съответните органи при забелязано нарушаване на обществения ред и бъдете коректив за недобросъвестните хора в обществото“, апелират още властите.

Извършителите все още са неизвестни, но местните власти и полицията правят всичко възможно да ги намерят, за да понесат необходимите наказания.

Луиза ТРАНЧЕВА