Заместник-областният управител Антоний Андонов посети училището в село Пъдарево. Повод за посещението станаха появили се в медиите и социалните мрежи сигнали за вандалски актове срещу учебното заведение в планинското село на община Котел.

На срещата с учителите и персонала освен Антоний Андонов присъстваха началникът на Районното управление на полицията в Котел гл. инспектор Пламен Димитров и кметът на селото Петър Петров.

Учителите разказаха, че посегателствата срещу училище "Георги С. Раковски" са от няколко години, но след влизането в длъжност на новия директор Хюсеин Моллов са зачестили. Едно техните предположения е, че някой има интерес малкото селско училище да бъде закрито. Сред извършените вандалски актове са: многократно чупене на прозорците на директорския кабинет, изсипване на наподобяваща бензин течност в сградата, стрелба с въздушна пушка по автомобила на директора на учебното заведение и др.

Училището разполага с 520 дка собствена земя, но получените от арендоването й финансови средства до момента не са влагани в ремонти и реновиране на училищната сграда. Лошото й състояние е една от причините част от децата на село Пъдарево да посещават училището в Сунгурларе, докъдето ги извозва училищен автобус. От Бургаска област.

Засега причините и извършителите на вандалските покушения срещу основното училище в село Пъдарево са неясни, но предстои сериозно разследване. Ще се работи по няколко версии. "Посегателството срещу една българска образователна институция е сериозно престъпление. Ние няма да толерираме подобни извращения и аз силно се надявам извършителят да бъде установен и наказан с цялата строгост на закона", подчерта по време на срещата заместник-областният управител Антоний Андонов.

След Пъдарево той посети и село Ябланово, за да се запознае на място със снабдяването на населението с дърва за отопление. През месец ноември Антоний Андонов се срещна с жителите на селото по сигнали за закъсняващи доставки на дърва. Тогава той предложи конкретно решение на проблема, което бе одобрено както от присъстващите на срещата яблановци, така и от директора на Горско стопанство - Тича. Днес кметът на селото - Исмет Идриз, информира, че домакинствата вече са получили първите 5 кубика дърва и сега им се доставят останалите 5, от полагащите им се общо 10 кубика дърва за огрев. Той се ангажира с проверка на единичните случаи, в които възрастни хора са останали извън доставките до момента. От своя страна заместник-областният управител настоя, при установени случаи на домакинства без дърва за отопление, по възможно най-бързия начин да им бъдат предоставени, за да няма бедстващи и студуващи хора.

Кметът Исмет Идриз сезира заместник-областния управител г-н Андонов за опасен участък на пътя Котел - Ябланово, където вече са станали няколко тежки пътни инцидента, и помоли за съдействие да бъде поставена предпазна мантинела на опасната пътната отсечка. Въпросът вероятно ще бъде поставен на вниманието на Областно пътно управление още утре, по време на първото за годината заседание на Областната комисия по безопасност на движението.