Неизвестни вандали за втори път са потрошили паметната плоча на Иларион Драгостинов в местността "Вратник“ в Сливенския Балкан. А върху камъка са поставени животински черепи. Това съобщиха жители на сливенското село Бяла.

Това е второто посегателство върху паметната плоча, която веднъж бе възстановявана от НФСБ преди две години.

От организацията поставиха паметната плоча на Иларион Драгостинов, ръководител на Априлското въстание, в близост до извора на Луда Камчия през 2020 г.На нея бе изписано "На 10 май 1876 г. в района на прохода Вратник в битка с поробителя загива Иларион Драгостинов (Арбанасчето), апостол на Втори Сливенски революционен окръг". Паметната плоча се намираше точно на известния туристически маршрут Ком – Емине. Мястото е удобно за лагеруване.

"Това е четвърти вандализъм в Сливенския Балкан, след като бе открадната паметна плоча на Хитов и Левски от връх Българка и втора от хайдушкия извор Кушбунар, които бяхавъзстановени. Тези посегателства няма да ни спрат да продължим дългогодишната си инициатива "Паметни знаци на българската героика“. Тази плоча също ще бъде възстановена", заяви Доброслав Иванов, член на Националния политически съвет на Консервативна България и областен координатор на партията.