Пощенска марка, посветена на 150-годишната от основаването на Петропавловската духовна семинария, пускат в обръщение днес. Това ще се случи в едноименния манастир, като специален гост на проявата ще е директорът на Регионално управление "Северен централен регион на "Български пощи“ Павлин Кавулски, предаде кореспондент на "Фокус“.

Изданието "150 години от основаването на Петропавловската духовна семинария“ представлява една пощенска марка с номинал 0.90 лв. и специален пощенски печат. Автор е Невена Колева.

Валидирането ще се случи в 11:00 часа, като ще е съпътствано и от откриването на музейна сбирка за семинарията. От 10:00 часа утре в манастира ще има конференция, организирана от светата обител и православния богословски факултет на ВТУ "Св. св Кирил и Методий“.

На 11 май 2024-а се навършиха 150 години от откриването на първата българска семинария - Петропавловската. Началото е поставено от митрополит Иларион Макариополски, който наскоро след въстановяването на българската екзархия е избран за Великотърновски митрополит.

Първи ректор на училището е Недю Жеков, а от 1878 г. като такъв е избран Климент – епископ Браницки, по-късно Търновски митрополит. За своите 12 години образователна дейност семинарията подготвя едни от първите високообразовани свещеници, учители, историци, езиковеди, политици, общественици и държавници: Неврокопски митрополит Иларион ( из с .Церова кория) , Охридски митрополит Григорий, Иван Церов, Петър Пешев, Никола Станев, Йоаким Бакалов, Стоян Костурков, Димитър Цухлев, Моско Москов, Никола Чушков, Христо Златоустов, Апостол Георгев и много други. През тази година се навършват 150 години от съдбовния за духовното ни просвещение 11 май 1874 година. Едно начало на многогодишно и всестранно ограмотяване.