Варненският свободен университет "Черноризец Храбър“ кани експерти от различни области в курс за обучение по кръгова икономика. Обхванати са теми, свързани с жизнения цикъл на суровините, материалите и продуктите, управлението на отпадъците, бизнес моделите в кръговата икономика, правната и институционална система на Европейския съюз и политиката му в областта на околната среда, както и устойчивите финанси. Експертите ще използват за първи път и специално създадената платформа, съдържаща информация по темата на английски език. Обучението цели да повиши местния капацитет и ще бъде основа за развитие на регионални познания на модела за кръгова икономика.

Кандидатите трябва да притежават диплома за завършено висше образование -  бакалавърска или магистърска степен. Курсът ще се провежда на английски език, а участието в него е безплатно. Той е част от дейностите по проекта "Познаване на кръговата икономика в Черноморския басейн BSB-CIRCLECON - BSB 1021“, финансиран от Съвместната оперативна програма за трансгранично сътрудничество по Европейски инструмент за съседство "Черноморски басейн

2014-2020“, по който ВСУ “Черноризец Храбър" е водеща организация, а партньори са организации от Гърция, Турция, Грузия и Украйна.

Продължителността на обучението е шест месеца - ще стартира в средата на ноември 2022 г. и ще завърши през май 2023 г. На успешно завършилите участници ще бъде издаден сертификат.

Формуляри за кандидатстване в курса за обучение на експерти по кръгова икономика се приемат до 10 ноември 2022 г.

ВСУ “Черноризец Храбър" е лидер в образованието по кръгова икономика. В академичния профил на университета се реализира пълен цикъл образователни продукти по проблематиката – от курсове за допълнителна квалификация, през устойчиво развиваща се магистърска програма и надграждането й в образователна и научна степен "доктор“. 

Магистърската програма "Кръгова икономика“ се провежда под патронажа на Генерална дирекция "Околна среда“ на Европейската комисия. В нея се подготвя втори випуск студенти - представители на държавната и общинските администрации, неправителствени организации и бизнеса. "Тази специалност е единствена по рода си в ЕС“, подчерта Джордж Кремлис, почетен директор на Генерална дирекция "Околна среда“, който даде изключително висока оценка за обучението на студентите в нея. 

В разгара си е кампанията за прием на третия випуск студенти в магистърската програма “Кръгова икономика". В нея се подготвят ръководители и експерти с професионални интереси и отговорности в областта на екологията, ефективното използване на ресурсите и устойчивото развитие на регионите. Срокът за кандидатстване е до края на октомври 2022 г.