Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра София Радославова за втори мандат административен ръководител – председател на Окръжен съд – Шумен, съобщават от Висшия съдебен съвет.

Тя има над 25 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Професионалната ѝ кариера започва през 1997 г. като следовател в Окръжна следствена служба – Шумен, като в периода 2003 – 2004 г. е била заместник-административен ръководител, след което до 01.03.2006 г. – административен ръководител. На 15.02.2006 г. е назначена на длъжност "съдия“ в Окръжен съд – Шумен. С решение от 17.01.2017 г. на Съдийската колегия на ВСС е избрана за административен ръководител на съда, а след изтичане на мандата – от 27.01.2022 г. е определена за изпълняващ функциите.

Съдия Радославова е мотивирана да заеме поста, въз основа на професионалния си стаж и постигнатите управленски резултати, натрупания административен опит и спечеленото уважение на съдиите и служителите. Като цели за развитие на институцията тя посочва повишаване на прозрачността в нейната работа, укрепване на доверието и доближаване на правосъдието до гражданите; създаване на гаранции за по-ефективно и качествено правосъдие чрез усъвършенстване на управлението на съда и надграждане на добрите практики; материално, технологично и информационно обезпечаване на правосъдната дейност; развитие на кадровия потенциал и на административното обслужване на гражданите.

Набелязаните за тяхното постигане мерки включват запазване на екипния принцип на работа на ръководството на съда, стриктно спазване на случайното разпределение на делата и периодично обсъждане от общото събрание на съдиите на вътрешните правила, упражняване на ефективен административен контрол за срочността на разглеждане на делата и прилагане на План за недопускане на забавянето на съдопроизводството и администрирането на делата в разумни срокове; развитие на медиацията и други.

Предвижда се резултатите от извършени от ИВСС и от Апелативен съд – Варна проверки да бъдат обсъждани от общото събрание на съдиите, упражняване на контрол върху образуването на електронни дела в пълен обем, както и за пълноценното използване на електронното призоваване и изпращане на съобщения на страните. Акцентира се на доброто финансово управление на съда, на внедряването на иновационни технологии в неговата работа, на укрепването на взаимодействието с другите правоприлагащи и правоохранителни органи и на публичното присъствие на Окръжен съд - Шумен. Посочва се необходимост от оборудване на още една съдебна зала за видеоконферентна връзка, и за обособяване на помещение за разпит на защитени свидетели. Разписани са мерки за повишаване на мотивацията на съдии и съдебни служители чрез обучения и тренинги, обмяна на добри практики с други окръжни съдилища и други.

Въпроси към съдия Радославова поставиха Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, Галина Захарова – председател на Върховния касационен съд, Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева и Олга Керелска - членове на ВСС, като поискаха информация за разпределението по отделения на съдиите в Окръжен съд – Шумен, получени ли са след закриването на Специализирания наказатален съд дела, за кадрови проблем в Районен съд – Нови Пазар, за ефекта на предприеманите от съда дисциплиниращи мерки по наказателни дела, относно виждането на кандидата за реформата на съдебната карта и по идеите за децентрализация на конкурсните процедури.

Подкрепа заявиха Цветинка Пашкунова и Даниела Марчева - членове на ВСС, и Галина Захарова – председател на ВКС, като се мотивираха с притежаваните от кандидата професионални и нравствени качества, професионален опит и административни умения, с успешния първи управленски мандат. Акцентирано бе на споделената от съдиите в общото събрание на съда подкрепа за нейната кандидатура и убеденост, че отлично ще се справи със задълженията на председателя. Обърнато бе внимание на показаните от съдия Радославова при изслушването лидерски качества, компетентност и бърза реакция по въпроси както за съда, така и за съдебната власт.