close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Всички
Благоевград
Бургас
Варна
Велико Търново
Видин
Враца
Габрово
Добрич
Кърджали
Кюстендил
Ловеч
Монтана
Пазарджик
Перник
Плевен
Пловдив
Разград
Русе
Силистра
Сливен
Смолян
София
Стара Загора
Търговище
Хасково
Шумен
Ямбол
ВСС избра София Радославова за председател на Окръжен съд – Шумен
10:05 / 14.09.2022
228
© Pixabay
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра София Радославова за втори мандат административен ръководител – председател на Окръжен съд – Шумен, съобщават от Висшия съдебен съвет.

Тя има над 25 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Професионалната ѝ кариера започва през 1997 г. като следовател в Окръжна следствена служба – Шумен, като в периода 2003 – 2004 г. е била заместник-административен ръководител, след което до 01.03.2006 г. – административен ръководител. На 15.02.2006 г. е назначена на длъжност "съдия“ в Окръжен съд – Шумен. С решение от 17.01.2017 г. на Съдийската колегия на ВСС е избрана за административен ръководител на съда, а след изтичане на мандата – от 27.01.2022 г. е определена за изпълняващ функциите.

Съдия Радославова е мотивирана да заеме поста, въз основа на професионалния си стаж и постигнатите управленски резултати, натрупания административен опит и спечеленото уважение на съдиите и служителите. Като цели за развитие на институцията тя посочва повишаване на прозрачността в нейната работа, укрепване на доверието и доближаване на правосъдието до гражданите; създаване на гаранции за по-ефективно и качествено правосъдие чрез усъвършенстване на управлението на съда и надграждане на добрите практики; материално, технологично и информационно обезпечаване на правосъдната дейност; развитие на кадровия потенциал и на административното обслужване на гражданите.

Набелязаните за тяхното постигане мерки включват запазване на екипния принцип на работа на ръководството на съда, стриктно спазване на случайното разпределение на делата и периодично обсъждане от общото събрание на съдиите на вътрешните правила, упражняване на ефективен административен контрол за срочността на разглеждане на делата и прилагане на План за недопускане на забавянето на съдопроизводството и администрирането на делата в разумни срокове; развитие на медиацията и други.

Предвижда се резултатите от извършени от ИВСС и от Апелативен съд – Варна проверки да бъдат обсъждани от общото събрание на съдиите, упражняване на контрол върху образуването на електронни дела в пълен обем, както и за пълноценното използване на електронното призоваване и изпращане на съобщения на страните. Акцентира се на доброто финансово управление на съда, на внедряването на иновационни технологии в неговата работа, на укрепването на взаимодействието с другите правоприлагащи и правоохранителни органи и на публичното присъствие на Окръжен съд - Шумен. Посочва се необходимост от оборудване на още една съдебна зала за видеоконферентна връзка, и за обособяване на помещение за разпит на защитени свидетели. Разписани са мерки за повишаване на мотивацията на съдии и съдебни служители чрез обучения и тренинги, обмяна на добри практики с други окръжни съдилища и други.

Въпроси към съдия Радославова поставиха Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, Галина Захарова – председател на Върховния касационен съд, Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева и Олга Керелска - членове на ВСС, като поискаха информация за разпределението по отделения на съдиите в Окръжен съд – Шумен, получени ли са след закриването на Специализирания наказатален съд дела, за кадрови проблем в Районен съд – Нови Пазар, за ефекта на предприеманите от съда дисциплиниращи мерки по наказателни дела, относно виждането на кандидата за реформата на съдебната карта и по идеите за децентрализация на конкурсните процедури.

Подкрепа заявиха Цветинка Пашкунова и Даниела Марчева - членове на ВСС, и Галина Захарова – председател на ВКС, като се мотивираха с притежаваните от кандидата професионални и нравствени качества, професионален опит и административни умения, с успешния първи управленски мандат. Акцентирано бе на споделената от съдиите в общото събрание на съда подкрепа за нейната кандидатура и убеденост, че отлично ще се справи със задълженията на председателя. Обърнато бе внимание на показаните от съдия Радославова при изслушването лидерски качества, компетентност и бърза реакция по въпроси както за съда, така и за съдебната власт.

Зареждане! Моля, изчакайте ...

ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2022 г.
Sofia Open 2022
ТВ и шоу сезон 2022/2023 г.
Моторни спортове
Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Анкета
Ако изборите бяха днес, коя формация бихте подкрепили?
ГЕРБ
ПП
БСП
ДБ
Възраждане
ДПС
Български възход
Друга
Не съм решил/а
Няма да гласувам

Част от
НОВИНИ
ЗА НАС

За контакти:

тел.: 0882 801 801

focus@focus-news.net

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0885 39 39 42

office@mg24.bg
©2000 - 2022 Медия груп 24 ООД. focus-news.net - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от focus-news.net, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в focus-news.net е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.