Върховният касационен съд потвърди решение на Пловдивския апелативен съд спрямо бизнесмен, който е осъден за това, че предложил и направил опит да даде подкуп на служители на "Напоителни системи“ ЕАД – клон "Тополница“. Това съобщиха от Пресцентъра на Апелативен съд-Пловдив.

На подсъдимия Стоян Комитов е наложено наказание от 2 години и 6 месеца лишаване от свобода, условно с 4 години изпитателен срок, и глоба от 2 000 лева. Той е признат за виновен от окръжните магистрати в Пазарджик за това, че в качеството си на управител на частна фирма, на 14.06.2016 г., предложил и направил опит да даде по 2 000 лева на три длъжностни лица, за да подпишат протоколи за строително-монтажни работи на "Варвара-1“, "Бент Лесичово“ и "Гелеменово“, които на практика не били извършени.

Подсъдим по делото е бил и тогавашния изпълнителен директор на "Напоителни системи“ ЕАД, Ивайло Първанов, но спрямо него делото е прекратено, понеже е починал. Ивайло Първанов назначил за управител на клон "Тополница“ свидетелката Теодора Спасова. През юни 2015 година й наредил да подпише договор с посочени от него фирми за строително-монтажни работи по трите кантона. Сумите за договорените дейности трябвало да бъдат такива, че да не се провежда обществена поръчка, а да се сключат директни договори. Общата им стойност възлиза на 148 хил. лева. Авансово са преведени по-голямата част от парите за всеки от обектите.

Срокът и на трите договора бил удължен, защото строително- монтажните работи не били завършени. Сформираната от управителката на клон "Тополница“ комисия обходила обектите и констатирала, че въпреки авансово изплатените пари, са извършени едва 20% от строително- монтажните работи и то некачествено.

На 14.06.2016 г. подсъдимият Стоян Комитов пристигнал на среща с тримата членове на комисията и предложил по 2 000 лева на всеки, за да подпишат протокола, че са извършени договорените строително-монтажни работи, но те отказали.

В решението на Върховния касационен съд е посочено, че Апелативният съд е изпълнил в пълен обем задълженията си служебно да провери съдопроизводствените действия на окръжните съдии. Правните изводи за виновността на Стоян Комитов са направени след направен внимателен анализ на събраните по делото доказателства. Наложените наказания са справедливи и няма основание за тяхното намаляване.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.