В съвместна изложба се представят Дружествата на художниците от Добрич и Силистра в две от залите на Художествена галерия - Добрич, предаде репортер на Агенция "Фокус". Откриването е в 17:30 ч. на 15 декември - четвъртък.

Партньорството между двете дружества датира още от 80-те години на ХХ век. През пролетта Дружеството на художниците в Добрич участва в юбилейна изложба по повод двойния празник на Художествената галерия в Силистра – 50 години от създаването й и 130 години от построяване сградата на галерията. 

В края на всяка календарна година добричкото дружество представя своите членове с най-доброто, създадено от тях. Тази година в изложбата се присъединяват и силистренски автори, което дава една по-широка и по-пълна картина на творците в региона. Съдържанието на експозицията включва живопис, графика, скулптура и декоративно-пластични творби. 

Дружеството на художниците в Добрич е с почти 60-годишна история. В първите му години сред имената на членовете му са изтъкнати български художници, като Никола Богданов, Ангел Томов, Янко Атанасов и др. Сред творците те са наречени основателите. Първата съвместна изложба на добричките художници – професионалисти и самодейци, обединени в творческа група, е организирана през 1962 г. Традиция е културният календар на галерията в добруджанския град да завършва с изложба на Дружеството, представяйки съвременните търсения и интерпретации.

Жулиета НИКОЛОВА