Изложба с ученически творби "В страната на справедливостта“ бе открита във Висшия съдебен съвет, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд - Кюстендил. С нея се отбелязва деветата година от реализирането на Образователната програма, която се осъществява по споразумение с Министерството на образованието и науката.

Гости на събитието бяха д-р Мария Гайдарова – заместник-министър на образованието и науката, Ваня Кастрева - началник на Регионалното управление на образованието – София-град, Пенка Братанова – административен ръководител – председател на Окръжен съд – Кюстендил, Капка Милева – следовател в Следствения отдел при Софийска градска прокуратура, и Ралица Първанова – прокурор в Софийска районна прокуратура. Те бяха посрещнати от Боян Магдалинчев – представляващ ВСС, Цветинка Пашкунова, Калина Чапкънова и Евгени Иванов – членове на ВСС.

"Вече девет учебни години магистрати от съдилищата и прокуратурите в цялата страна влизат в класните стаи и запознават учениците със съдебната власт в Република България, формират тяхната правна грамотност и култура, възпитават ги в уважение към закона и държавността. Да ангажираш вниманието на децата и да видиш как се развиват. Това е приносът на тази Програма към тях, защото във всяка от представените рисунки много ярко личат темата и мислите на учениците“, обърна се към присъстващите Боян Магдалинчев. Той подчерта изключително активната и безкористна работа на магистратите по Образователната програма на ВСС и МОН, в резултат на което "децата рисуват държавата на реда, на закона и справедливостта“.

"Ние юристите дължим своето израстване на училището. Ангажирана съм с програмата от 2014 г. През 2019 година, след като видяхме интереса на децата към системата, РС – Кюстендил организира първия ученически конкурс, поради големия интерес, Окръжен съд – Кюстендил продължи инициативата заедно с районните съдилища в Дупница и Кюстендил, като включихме учениците от 1- 12 клас. През 2022 имахме рекорден брой участници – 170, в това число деца със специални образователни потребности. Програмата обхвана 7 общини и над 550 деца за тези 4 години. Провокираме гледната точка на децата за правото и получаваме обратна връзка от тях“, заяви председателят на Окръжен съд – Кюстендил, съдия Пенка Братанова. В потвърждение на думите си, тя цитира ученичката от 12 клас на Езикова гимназия "Д- р Петър Берон“ – Кюстендил, Лилия Антонова:

…..Страната на справедливостта може би не съществува в рамките на нашия живот, но силата, която разграничава правилното от грешното решение съществува, и това е законът…

"Това което правите се вписва идеално в целите на МОН и в дългосрочен план, чрез стандарта за Гражданско образование, с учебното съдържание по Човек и природа и по Философия, и този синхрон е изключително важен за образователния процес. Благодаря на съдия Братанова за това което правите. Усетили сте душата на децата и как да достигнете до тях, с откритост, честност и добри инициативи“, заяви заместник – министър Гайдарова и поздрави лично председателя на Окръжен съд - Кюстендил.

В проведената след официалното откриване на изложбата среща бяха обсъдени конкретни идеи за развитието на съвместната инициатива на ВСС и МОН. Д-р Гайдарова направи предложения за създаване на дигитална изложба с разнообразно ученическо творчество, в която да се включат всички участници в Програмата от страната. Обсъдено бе провеждане на анкета сред учениците в края на учебната година, с която да се проучи с какво ги е обогатил лекционният курс и какво очакват още. Боян Магдалинчев посочи значението на партньорството на МОН при определяне на нови теми и начина на провеждане на мероприятията по Програмата, за да се отговори на интереса на подрастващите.