В столичния квартал “Обеля" се състоя официална церемония “Първа копка" по проект за “Изграждане на ВиК инфраструктура в Столична община". Това предаде репортер на Агенция “Фокус".

Проектът се осъществява с финансовата помощ на оперативна програма “Околна среда" 2014 2020 година. Срокът за изпълнение на строителните дейности е 24 месец.

Домакин на събитието е Столична община в лицето на заместник-кмета по направление “Обществено строителство" инж. Ангел Джоргов. На откриването на проекта присъстваха Младен Младенов - кмет на Район “Връбница", инж. Петър Костов директор дирекция ''Строителство'', Васил Начевски- главен инженер на направление "Обществено строителство".

“Смисълът на разделната канализация е дъждовните води да не ходят в пречиствателните води, както е практиката в другите развити държави." Това заяви инж. Ангел Джоргов пред журналисти.

По думите му така канализацията не се препълва, а работи по-добре. Така в самите пречиствателни станции ходи само водата, която трябва да бъде пречистена. Инж. Джоргов спомена, че не навсякъде е възможна такъв тип разделна канализация, заради терените, но в кв. Обеля са предвидени 4 км. битова и 3 200 м дъждовна канализация.

“Проектът ще включва водопровод, канализация и обходни води." Това каза кметът на район “Връбница" Младен Младенов.

“Дълго работихме по него преди да изпразним всички трасета и да преминем отчуждителните процедури през годините. Оттук започва самото строителство, което вече става видимо за хората след поставянето на първата копка и съм щастлив, че се случва", сподели Младенов.

Той изрази благодарности за положените усилия и труд към администрациите на Районната и Столична община. 

Алена СОКОЛЧЕВА