Популярни автори от всички краища на България пристигат във Велико Търново, за да представят произведенията си. В дните до 28 април градът се превръща в столица на четенето благодарение на осмото издание на форума "Фоайе на книгата с автограф", който започва днес, предаде кореспондент на "Фокус". Събитието бе официално открито от директора на Регионалната библиотека доц. Калина Иванова. В културната институция бе подредена изложбата "Вечният съвременник, карикатури, рисунки и шаржове" от Александър Божинов. Творбите са предоставени специално от фонда на Градската художествена галерия в Свищов "Николай Павлович". Освен това в първия ден на "Фоайе на книгата с автограф" имаше кратко представяне на книгите "Модерни и дръзки" от Мирослав Дечев и Монографията на Павлин Чаушев "Охранителни и заключващи системи през 18-19 век".

Специални гости на проявата бяха зам.-областният управител Станислав Николов, зам.-кмета на Велико Търново Нейко Генчев, който поздрави организаторите, директорът на Хуманитарна  гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" Павлин Витанов, Светослав Мишев – директор на Областна дирекция "Земеделие" и др.

В програмата са предвидени премиери на десетки книги, четения за деца и възрастни, интересни изложби, театрални постановки и спектакли. Близо 40 са писателите, които чакат организаторите. През тази година срещите с тях ще са както в основната сграда на великотърновската библиотека и нейните филиали, така и в училища и читалища из цялата област.

От Регионалната народна библиотека "П. Р. Славейков" споделят, че сред гостите ще са Людмила Филипова, Виктория Бешлийска, Михаил Вешим, Неда Антонова, Мадлен Алгафари, Ивинела Самуилова, Мария Лалева, Асен Сираков, както и много други автори.  

Форумът "Фоайе на книгата с автограф" се случва под патронажа на Министерството на културата и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Велико Търново. Партньори са ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и Асоциация "Българска книга", а основен организатор е местната библиотека.

Луиза ТРАНЧЕВА