В шест видински общини няма аптека, предаде репортер на "Фокус“. Без аптека във област Видин са общините - Ново село, Бойница, Грамада, Макреш, Димово и Чупрене. В тях живеят 11 710 души, което е 16 на сто от населението на областта, показа проверка на "Фокус“. От останалите пет общини най-много аптеки има в областния център – Видин – 28, три - в Белоградчик, по една в Брегово, Кула и Ружинци.

Общо в Северозапада, в областите Видин, Враца и Монтана, в дест общини хората живеят без аптека, показват анализите на Института за пазарна икономика. Без достъп до лекарства живеят около 24 000 души в малките общини и села. Най-тежко е положението в област Видин, следва Монтана, а Враца е единствената от трите северозападни области, където във всяка община има аптека.

По данни на Института в страната има общо 22 общини без нито една аптека и почти половината от тях са в областите Видин и Монтана.

В област Монтана аптеки няма в общините Брусарци, Медковец, Георги Дамяново и Якимово, в които живеят 12 223 човека, което е малко над 10 на сто от населението на областта. В областния център – Монтана аптеките са 20, в Лом – 8, в Берковица – 5, във Вършец – само една, една аптека има и в община Чипровци, а във Вълчедръм и Бойчиновци – по две.

Област Враца е единствената в Северозапада, където има аптека във всяка община. В региона работят 73, а само в областния център са 32. Следва Козлодуй - 13, седем в Бяла Слатина, шест в Мездра, по три аптеки работят в Хайредин и Мизия, по две в Криводол и Роман, а в Борован е една.

В трите области в Северозапада, живеят 337 800 души има  общо146 аптеки, като половината от тях са в област Враца.

Отчитайки, че в област Видин е с най-висок процент застаряващо население и с най-висока смъртност, и като цяло с най-лоши демографски показатели, хората, които живеят без достъп до лекарства, се надяват в бъдеще управляващите поне да регламентират съществуването на мобилни аптеки, които да обикалят местата, в които няма аптеки.