Чепеларското село Забърдо предстои да се сдобие с нова интересна атракция, която ще допълни ансамбъла на входа на населеното място. След поставянето на големия надпис "Добре дошли в Забърдо“ и белия гълъб – символ на мира, изработен от военни каски, сега до тях ще бъде поставен 5-метров надпис МИР, отново изработен от военни каски. Това съобщи пред журналисти новоизбраният в неделя за осми мандат кмет на селото, Валентин Черпоков, предаде репортер на "Фокус“. Оригиналният надпис, както и белия гълъб са дело на скулптора Антон Урдажиев от Рудозем.

"Преди 2 години, когато с него направихме гълъба на мира от военни каски, много туристи от целия свят дойдоха, за да го видят. Той е символ на мира и селото стана известно с него не само в България, но и по света. За завършек на цялата композиция на входа на селото, аз искам да напишем с големи букви МИР до гълъба“, посочи Черпоков. Той допълни, че две години е обикалял цяла България и е събирал военни каски от различни поделения, които е носел по малко на скулптора, за да прави 5-метровия надпис. Част от тях са дори от втората световна война. В огромните букви са поставени над 320 каски. Предстои изработените от скулптора букви да се транспортират със специален превоз до Забърдо, за да започне монтажът им.

Скулпторът Антон Урдажиев посочи, че в продължение на година и половина-две работи по проекта, защото трудно се събират материалите – военните каски. "Първо изработих гълъба, след това и този надпис и така ще се получи един завършен проект. Вече сме на финала. Трудно се обработват каските и се прави форма с тях, защото те са специфични, но успяхме и мисля, че се справихме добре“, каза още творецът.

"Основното ми послание е за МИР – това е вълшебната дума, която ще спаси света, нашата държава и общините в нея, искам да има и мир по пътищата на България. Първото нещо, което ще направя идващият понеделник като подпиша клетвената декларация и официално встъпя в длъжност като кмет е да изпратя на покани на президента и лидерите на всички парламентарно представени партии за откриването на надписа, което предвиждам за 9 май – Деня на Европа. Миналата година на тази дата правихме Фестивал на мира, сега отново ще има такъв. Ще пуснем в небето 79 гълъба, които символизират годините изминали от 1945 г. насам.“, уточни Черпоков.