В смолянското село Смилян ще се проведе първата извън Италия Международна среща на "Slow Beans“ /“Бавни бобови“/ Слоу Фууд Интернешенъл. Това съобщи за "Фокус“ Илия Годев от Народно читалище "Проф. д-р Асен Златаров 1927“ в родопското село. Конференцията ще бъде големият акцент на десетото издание на Фестивала на дивите цветя в Родопите, който ще се проведе в селата от Горното поречие на река Арда.

Международната среща ще състои в дните от 23 до 26 юни в село Смилян, в партньорство с община Смолян, Национално сдружение на общините, "Слоу фуудс“ – България и Министерство на земеделието.

"Тя ще е посветена на две много важни теми, свързани със земеделието и производството на храни от животновъдни продукти. Първата е Протеиновия преход – преминаването както в производството, така и в храненето от животински към растителни протеини. Освен, че в някои отношения те са по-здравословни, другият аспект е, че те имат много по-нисък въглероден отпечатък и тази тенденция, този преход е един от основополагащите елементи за постигане на зелените цели до 2050 г., свързани със Зелената стратегия на Европа. Като лектори са поканени Отавия Пиеретто, експерт и изследовател от  Slow Food International,  Председателят на Slow Food - България доц. д-р Десислава Димитрова, изследователи от ИЕФЕМ, международен експерт по прилагане на Европейската директива за зелени обществени поръчки“, посочи Годев.

Освен темата за Протеиновия преход, друга важна тема ще бъде Интелигентните селища и устойчивото развитие в селските райони. "В този панел, очакваме да бъдат представени тенденциите за прилагане на умни решения за развитие на селища извън градските селища. За тази цел сме поканили националния координатор на  SmartRural27, Методи Методиев. Смилян е едно от шест селища, което вече е включено в Европейската база данни за социално-икономически иновации в селски райони. Въпреки, че според българските стандарти заради общинския център Смолян все още не се водим селски район, но реално селищата извън общинския център отговарят на всички критерии за селски райони“, поясни Годев.

Вторият важен панел към тази тема е Как стратегиите за местно развитие и стратегическия план за прилагане на обща селскостопанска политика ще насърчават прилагането на такива решения и залагането им в плановете за развитие на местните инициативни групи за рибарство и аквакултури. "Това са двата основни инструмента за местно териториално сътрудничество, общинско в рамките на Програмата за развитие на селските райони. Не на последно място и една тема, която в България все още не се говори, но е крайно време да се говори, е как чрез обществените поръчки могат да се насърчават местните производители и производствата на храни. Затова сме поканили както международен експерт, така и български юрист, които да коментират Европейската директива за зелено възлагане, която е насочена именно към това да се насърчават местно произведени храни и местни продукти в сектора на общественото хранене. Това означава детски градини, училища, социални услуги в общността и така да се подпомогне развитието на кръгова икономика“, каза още Илия Годев.

Нели ГЕРГЬОВСКА