Сервитьори, социални асистенти, салонни управители и готвачи в заведения за бързо хранене са сред най-търсените от бизнеса в Търновско кадри в разгара на пролетта. Пазара на труда има нужда още от машинни оператори в производство на пластмасови изделия, охранители, касиери, хигиенисти и общи работници. Това показва статистиката, изготвена от Дирекция "Бюро по труда“ в старата столица, която отговаря за общините Велико Търново, Златарица и Елена, предаде кореспондент на "Фокус“.

Свободните работни места, обявени през април, са общо 217, като разнообразието е огромно – от инженери, през кинезитерапевти и кофражисти до специалисти в банка.

Най-много вакантни позиции има в сектор търговия /29%/, следват хотелиерство и ресторантьорство /15%/, административно-спомагателни дейности /8%/, преработваща промишленост /6%/, държавно управление /4%/, селско, горско стопанство /4%/, транспорт /3%/ и други.

Безработицата, регистрирана през април в региона, остава по-ниска от средната за страната. В Търновско тя е 3,9%, а на национално ниво – 5,7%.

По общини данните е както следва – община Велико Търново – 3%, община Елена – 13% и община Златарица – 14%.

Общо 1556 са регистрираните безработни в предходния месец, като нови 258 лица без работа са потърсили посредническите услуги на държавната трудова борса.

В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в Бюрото по труда през април са активирани 43 неактивни лица за регистрация. 172 безработни са започнали работа. Разпределението им по сектори на икономиката е, както следва: търговия – 27%, хотелиерство и ресторантьорство – 15%, селско, горско стопанство – 13%, преработваща промишленост – 6%, транспорт – 6%, образование – 5%, и други.