Избраха съставите на секционните избирателни комисии за предстоящите местни избори в Свищов. Това се случи, след като парламентарно представените партии и коалиции в 49-то Народно събрание се споразумяха на местно ниво, предаде кореспондент на "Фокус“.

Със своя заповед кметът Генчо Генчев определи броя и номерациите на 50-те секции в общината. 33 от СИК-овете ще са в град Свищов, а останалите 17 – по селата.

Съгласно квотното разпределение "ГЕРБ - СДС“ имат 104 членове, "Продължаваме промяната –Демократична България“ – 94 членове, "Възраждане“ – 59 членове, ДПС – 57 членове, "БСП за България“ – 50 членове и "Има такъв народ“ – 50 членове.

Представителите на политическите партии и коалиции се договориха за разпределението на ръководните места и членовете на комисиите за всяка СИК на територията на общината. Определени бяха и съставите на още две комисии – в МБАЛ – Свищов и в ЦГВХНС "Св. Иван Рилски“, които съгласно Изборния кодекс ще бъдат образувани 48 часа преди изборния ден със заповеди на съответните ръководители, както и една подвижна секция, която се образува също съгласно Изборния кодекс.

Най-късно до 27 септември кметът на общината трябва да представи в Общинската избирателна комисия предложенията на партиите и коалициите за съставите на СИК. Съгласно хронограмата за изборите за общински съветници и за кметове, Общинската избирателна комисия трябва да назначи секционните комисии най-късно до 30 септември.