Великотърновска община е домакин на Лятна детска полицейска академия за 14-а поредна година, предаде кореспондент на "Фокус“. И този път акцентът е пътната безопасност, но децата и младежите, които се включват в инициативата ще се запознаят и с проблеми като трафик на хора, ще се учат да спазват обществения ред, как да противодействат на агресията. В няколко от селата в региона има изградени тематични площадки, на които децата и учениците от населените места в общината, а и от цяла България, усвояват важни умения още от ранна възраст.

"Това е площадка, на която са поставени пътни знаци, направен е умален макет на пътното трасе, има монтирана и светофарна уредба. На тези площадки, през лятото, докато децата се забавляват и играят, докато са във ваканция, могат да упражнят и подобрят своите знания по пътна безопасност“, обясни началникът на Районното полицейско управление във Велико Търново Веселин Райков.

Изключително важно е обучението да започва от ранна детска възраст, казват и полицаите, и учителите. По този начин можем да избегнем и безотговорното отношение на пътя у бъдещите водачи, и безотговорността на пешеходците.

В рамките на Лятната академия, съвместно с представители на полиция, пожарна и НВУ "Васил Левски“ се провеждат срещи и се организират занимания по оказване на първа помощ, за реакция при пожари и други бедствия, показване начини и техники за оцеляване сред природата. Инициативата продължава до септември.