Около село Златуша в община Божурище, където започва проучвателни дейности за добив на ценни руди. Жителите на Златуша както и на съседни села и общини се притесняват за евентуални последици върху природата и водата в района от тези дейности, предават от обществената телевизия. 

Проблем – така виждат проекта за сондаж и евентуален добив на злато хората в район Божурище, Брезник, Сливница, Драгоман и Банкя. Жителите са притеснени как всичко това ще се отрази на на местността.

"Най-дълбоките сондажи за вода в общината са на около 100 метра, така че притеснява ни дълбочината от гледна точка на това, че може да отведе вода надолу. Ако нацелят такъв подземен ресурс и би спаднал дебита на хората и на общината. Евентуално ако нацелят и жилка с примеси на неблагоприятни елементи химични като арсен, които инвеститорът спомена в техните презентации, че са примесени, биха засегнали и чистотата на водата", разказа Веселин Денев.

Освен сондажите евентуалният златодобив също крие своите опасности, заради които се организира гражданско сдружение, което да спре това

"Ще бъде добиван на място концентратът, който вече ще бъде извозован за финално извличане на цветните метали. При тази технология, когато се обработва на място, въпреки старанието на инвеститора да бъде в затворен цикъл, се използва сериозна химия и огромно количество от скалната маса вече е замърсена. Така бъдещите хвостохранилища и складирани отпадъци сериозно ще застрашат природата и здравето на хората", обясни Георги Андонов.

Експерти геолози от канадската фирма, която ще прави проучвателни сондажи са се срещали с хората от района на Божурище преди да започнат да проучват. Те самите казват, че не знаят какви точно находища има там и дали изобщо има ценни руди.

"Най-голямата грешка и дезинформация, която получиха хората е че ние там ще правим рудник, има находище, което е много много далеч от истината", каза Валентин Бухов.

По отношение на подземните води, защото това са основните страхове. Досега не сме имали случай в България и в целия свят сме работили от проучвателно сондиране да се замърсят подземните води", посочи инж. Даниел Маринов.

Подобен казус имаше преди няколко години и в село Трън, където хората успяват да спрат проучванията чрез местен референдум. Относно Божурище и така наречения проект Златуша тепърва предстои да видим. Хората ще продължат да протестират, искат референдум и да запазят природата около домовете си.