Деца и младежи от Бургас ще имат възможност да се включат днес в образователни дейности, свързани с отговорното и "зелено“ поведение към заобикалящата ни среда. Това ще се случи благодарение на сдружение "BG Бъди активен“ и програма "Младежи за околна среда“ на МОСВ, която тече едновременно в три български града – Бургас, Карлово и Хасково, съобщиха от Община Бургас. Като част от нея те ще научат повече за това защо е важно да пазим чисто, как да събираме разделно отпадъците си и къде да ги изхвърляме по забавен и креативен начин чрез инсталациите "Шишеяд“. Програмата има за цел да запознае подрастващите с проблема, свързан със замърсяването, и да ги ангажира дългосрочно с грижата за околната среда. Според организаторите именно това ще положи основата на израстването им като отговорни възрастни.

Дейностите ще се случат в партньорство с Община Бургас, "Бургас харесва младите“, Младежки културен център - Бургас, Ученически съвет към Немска езикова гимназия "Гьоте“ и РИОСВ Бургас. Образователните забавления ще следват създадените наръчници от "BG Бъди активен“, наречени "Чисти Игри“. Чрез неформалния начин младежите лесно ще запомнят къде и как да изхвърлят различните видове опаковки, ще научават защо има смисъл отпадъците да се изхвърлят разделно и какъв е процесът на събиране и рециклиране на суровините.

Гост-лектор ще е Мирослав Тодоров, който има задълбочен опит в използването на улично и цирково изкуство, екстремни и адаптирани спортове, игровизации и социокултурна анимация като инструмент за активирането на хора при решаването на социални предизвикателства.

Заедно с него програмата ще стартира в 13.30 часа в Немската гимназия, а от 15.30 часа на Младежкия дом. Участието е абсолютно безплатно. Добре дошли са деца, младежи, родители и учители, които искат да се позабавляват тематично и да усвоят нови техники и знания.